Ajankohtaista | Solveon

Miten data auttaa kuntia tekemään parempia päätöksiä?

Kirjoittanut Laura Poikkimäki | 16.4.2025

Kuntien päätöksenteko on monivaiheinen prosessi, jossa yhdistyvät lakisääteiset velvoitteet, asukkaiden tarpeet ja talouden realiteetit. Tiedolla johtaminen on yhä keskeisemmässä roolissa, kun tavoitteena on tehdä ajantasaisia ja vaikuttavia päätöksiä, kirjoittaa Visma Aquilan HR-ratkaisujen liiketoimintajohtaja Laura Poikkimäki.

Viime vuosina kunnat ovat kohdanneet merkittäviä muutoksia, kuten hyvinvointi- ja työvoima-alueiden uudistukset, jotka ovat entisestään lisänneet tarvetta tietoon perustuvalle päätöksenteolle. Onnistunut päätöksenteko edellyttää paitsi kattavaa dataa, myös kykyä tulkita ja hyödyntää sitä tehokkaasti. Modernit ohjelmistoratkaisut mahdollistavat sujuvat toimintaprosessit ja takaavat, että päätökset perustuvat ajantasaiseen tietoon.

Digitalisaatio vähentää hallinnollista taakkaa

Kun kunnissa otetaan käyttöön optimaalisesti hyödynnettyjä ohjelmistoratkaisuja ja tuetaan niiden käyttöönottoa muutosjohtamisella, työntekijöiden arki helpottuu ja hallinnollinen taakka vähenee.
Monissa kunnissa esimerkiksi työajan seuranta ja hallinnolliset tehtävät eivät ole vielä täysin digitalisoituja. Työajan ja poissaolojen kirjaaminen käsin kuluttaa työntekijöiden arvokasta aikaa, vaikka nämä prosessit voitaisiin hoitaa automatisoitujen ohjelmistojen avulla. Samoin palkanlaskennassa syntyy helposti epäselvyyksiä, jos tiedot esimerkiksi ylitöistä eivät ole selkeästi järjestelmässä.

>> Laita stop turhalle työlle: Parhaat käytännöt kuntien työajanseurantaan

Solveonin ohjelmistot, kuten taloushallinnon ohjelmisto Wintime ja työajanseurantajärjestelmä Tiima, sekä Visma Aquilan asiantuntijat auttavat kuntia hallitsemaan ja analysoimaan suuria tietomääriä, mikä tukee muun muassa resurssien kohdentamista ja strategista suunnittelua. Kun tieto on keskitetysti saatavilla ja helposti hyödynnettävissä, päätöksentekijät voivat arvioida eri vaihtoehtoja objektiivisesti ja tarkastella päätösten pitkän aikavälin vaikutuksia.


Esimerkiksi työvuorojen suunnittelu, seuranta ja esihenkilöiden hallinnollinen työ helpottuvat, kun järjestelmä sujuvoittaa arkea. Lisäksi digitaalisten ratkaisujen avulla kaikki tarvittavat asiakirjat ja päätöshistoria ovat helposti saatavilla, mikä vähentää inhimillisten virheiden riskiä ja nopeuttaa päätöksentekoa. Ohjelmistojen tärkein tehtävä on mahdollistaa se, että käyttäjät viettävät niiden parissa mahdollisimman vähän aikaa – järjestelmän on oltava intuitiivinen ja tehokas.

Kunnat hyötyvät kokonaisvaltaisesta ratkaisusta ja parhaista käytännöistä

Solveon tarjoaa kunnille kokonaisvaltaisen ratkaisun, joka mahdollistaa tiedolla johtamisen kaikilla päätöksenteon tasoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa:

  • Parempaa ennakointia – Reaaliaikainen data tukee pitkän aikavälin strategioita ja resurssisuunnittelua.
  • Tehokkaampia prosesseja – Päätöksenteko nopeutuu, kun tieto on helposti saatavilla ja järjestelmällisesti hallinnoitavissa.
  • Läpinäkyvyyttä ja luottamusta – Päätökset perustuvat dataan ja ovat helposti perusteltavissa.

Järjestelmän käyttöönoton onnistumisessa on keskeistä, että sen hankinta perustuu aitoon tarpeeseen. Paraskaan järjestelmä itsessään ei ratkaise ongelmia, vaan toimii moottorina paremmalle toimintamallille. On olennaista, että organisaatiolla on valmiutta muutokseen, jotta uudet toimintatavat saadaan aidosti käyttöön. Kuntien kannattaa siirtyä perinteisistä räätälöidyistä ratkaisuista kohti valmiita SaaS-ohjelmistoja. Näin ne voivat hyödyntää ohjelmistokehityksen mukanaan tuomat uudistukset ja parhaat käytännöt ilman kalliita räätälöintimaksuja.