Choose language

Osaamisen johtaminen julkisella sektorilla - kohti vaikuttavampia palveluita

Hyvin suunniteltu osaamisen johtaminen parantaa henkilöstön hyvinvointia sekä palveluiden laatua ja varmistaa, että julkinen sektori pysyy ajan tasalla muuttuvassa toimintaympäristössä.

Ihmisia_Solveon_kuvituskuva_1200x800

Mitä on osaamisen johtaminen?

Osaamisen johtaminen tarkoittaa organisaation osaamistarpeiden tunnistamista, kehittämistä ja hallintaa niin, että työntekijöiden taidot ja tiedot vastaavat organisaation tavoitteita nyt ja tulevaisuudessa.

Se on keskeinen osa strategista johtamista ja auttaa varmistamaan, että oikea osaaminen on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä on erityisen tärkeää julkisissa organisaatioissa, joissa palveluiden laatu ja vaikuttavuus ovat suoraan riippuvaisia henkilöstön osaamisesta ja sen kehittämisestä.
Osaaminen tarkoittaa substanssiosaamisen lisäksi kykyä kehittää omaa työtään ja sitoutua tavoitteisiin sekä yleisiä työelämätaitoja, kuten sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja, sopeutumiskykyä sekä priorisointitaitoja. Osaamiseen vaikuttavat myös esihenkilöiden tehtävät ja vuorovaikutus- ja johtamistaidot sekä organisaation ilmapiiri, kulttuuri ja yhteistyökyky.

Olennaista osaamisen johtamisessa on tunnistaa ne osaamisalueet, jotka ovat kriittisiä strategian toteuttamiseksi. Näin osaamisen kehittäminen on aina suunnitelmallista ja ennakoivaa ja tukee olennaisesti organisaation menestystä. Käytännössä se voi toteutua erilaisilla osaamisen kehittämisen toimenpiteillä - toisinaan taas pitää rekrytoida uutta työvoimaa.

Miksi osaamisen johtaminen on ratkaisevaa julkisella sektorilla?

Osaamisen johtamisen keskeisiä haasteita julkishallinnossa ovat:

  • Tuottavuuden kehittäminen ja niukkuuden johtaminen: Julkisen sektorin resurssit ovat usein rajallisia, ja myös henkilöstön kehittämiseen on löydettävä vaikuttavia, mutta kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka auttavat optimoimaan käytettävissä olevat resurssit.
  • Väestön ikääntyminen ja henkilöstöresurssien riittävyys: Henkilöstön ikääntyminen edellyttää ennakoivaa osaamisen kehittämistä ja sukupolvenvaihdoksen hallintaa: on varmistettava hiljaisen tiedon siirtyminen ja resurssien riittävyys.
  • Työvoiman diversiteetti ja sen huomioiminen: Työvoiman monimuotoisuus kasvaa. Osaamisen johtamisen on tunnistettava ja hyödynnettävä eri taustoista tulevien työntekijöiden ainutlaatuisia taitoja ja näkökulmia, mikä voi rikastuttaa organisaation toimintaa ja parantaa päätöksentekoa.
  • Etä- ja hybridityö: Etä- ja hybridityö ovat tulleet jäädäkseen. Muutos vaatii uusia lähestymistapoja johtamiseen, jotta varmistetaan, että kaikilla työntekijöillä on yhtäläiset mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja osallistua organisaation toimintaan riippumatta työskentelypaikasta.
  • Z-sukupolvi ja odotukset työelämälle: Uusi työelämän sukupolvi tuo mukanaan uusia odotuksia työpaikoille, kuten joustavuuden, jatkuvan oppimisen ja merkityksellisen työn vaatimukset, joihin julkisen sektorin tulee vastata. Aiheeseen liittyykin läheisesti työhyvinvoinnin näkökulma: osaamisen johtamiseen panostaminen tekee työnantajasta ja organisaatiokulttuurista houkuttelevan.

Moni edellä mainituista haasteista on samoja kuin Sitran yli 10 vuotta sitten julkaistussa Julkinen johtajuus -barometrissa. Myös OECD:n raportti avaa, kuinka maailmassa tapahtuneet isot muutokset näkyvät julkishallinnon henkilöstön osaamistarpeissa: virkahenkilöt käsittelevät aiempaa monimutkaisempia ongelmia yhteiskunnissa, jotka ovat moniarvoisempia ja vaativampia kuin koskaan. Samaan aikaan käytössä olevat työkalut ja järjestelmät kehittyvät yhä nopeammin.

Tulevaisuuden julkishallinto tarvitseekin valmiudet sopeutua jatkuvaan muutokseen, ja sen työntekijöiden tulee kehittää monipuolisia taitoja pysyäkseen kilpailukykyisinä ja kykenevinä vastaamaan yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.

👉 Lataa opas: Osaamisen kehittämisestä tukea organisaation muutostilanteisiin

Osaamisen johtamisen parhaita käytäntöjä:

  • Kriittisen osaamisen tunnistaminen. Mikä osaaminen on organisaatiolle välttämätöntä strategian tukemiseksi?
  • Osaamisten määrittäminen strategian tueksi. Mitä osaamista tarvitaan nykytilanteessa ja tulevaisuudessa eri yksiköissä ja rooleissa?
  • Tietojen hyödyntäminen strategian toteuttamisessa. Seurataanko ja mitataanko osaamista systemaattisesti?
  • Tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointi ja tulosten hyödyntäminen tulevaisuuden suunnittelussa. Miten analysoida nykyistä osaamispääomaa ja ennakoida sen avulla tulevaisuuden osaamistarpeita?

Ennakoiva ja ihmislähtöinen osaamisen johtaminen yhdistää tulevaisuuden muutostarpeet ja yksilöiden vahvuudet

Julkishallinnon osaamisen johtaminen vaatii siis pitkäjänteisyyttä ja kykyä ennakoida tulevia tarpeita. Yksi tapa haarukoida organisaation tarpeita etukäteen on visioida tulevaa.

Ennakoiva osaamisen johtaminen huomioi organisaation osaamistarpeiden lisäksi yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, kuten megatrendit ja teknologian kehittymisen. Se voi nostaa esiin uusia osaamistarpeita, kuten erilaiset uudistukset (esim. lait ja asetukset, sote-uudistus), väestön ikääntyminen, työurien piteneminen ja työvoiman saatavuus. Ennakoivassa osaamisen johtamisessa pohditaan esimerkiksi, millaista työ tulee olemaan viiden vuoden kuluttua, mikä organisaatiossa on silloin tärkeää ja millaista osaamista silloin tarvitaan.

Samalla ihmislähtöinen osaamisen johtaminen tukee niin yksilöiden kuin organisaation kasvua, keskittymällä työntekijöiden vahvuuksiin ja tarpeisiin. Tavoitteena on tuoda strategiset kyvykkyydet osaksi arkea ja varmistaa, että organisaatiolla on oikeaa osaamista, jolla vastata tulevaisuuden haasteisiin. Näin yhdistämällä ennakoivan ja ihmislähtöisen osaamisen johtamisen organisaatiot varmistavat tarvittavat taidot ja kyvykkyydet tulevaisuuden menestykseen.

👉 Lue lisää: Osaamisen kehittäminen on avain työvoimapulaan

Työvälineitä osaamisen johtamiseen ja kehittämiseen

Osaamisen johtaminen on monen asian summa eikä kaiken asiaan liittyvän tiedon hallinnointi ole yksinkertaista. Osaamisen johtamiseen ja kehittämiseen on kuitenkin tarjolla automatisoituja ohjelmistoja, jotka auttavat keskittymään manuaalisen hallinnointityön sijaista strategisempiin asioihin.

Personec F OSS on suunniteltu vastaamaan juuri julkishallinnon osaamisen johtamisen haasteisiin. Ohjelmisto automatisoi ja tehostaa henkilöstön kehittämiseen ja osaamisen hallintaan liittyviä ydinprosesseja, luoden yhtenäisen toimintatavan ja selkeät prosessit koko organisaatiolle. Tämä vähentää manuaalisia rutiineja ja mahdollistaa prosessien hallinnan, ohjauksen ja mittaamisen keskitetysti.

Haluatko kuulla lisää, millaisilla työkaluilla julkishallinnon osaamista voi johtaa?

Katso webinaari, jossa kerromme, kuinka Personec F OSS tehostaa julkisen sektorin osaamisen johtamista automatisoimalla osaamisen hallinnan ja kehittämisen prosessit, tukemalla strategian toteutumista ja vähentämällä hallinnollista työtä.

Saat pääsyn webinaaritallenteeseen täyttämällä oheisen lomakkeen.

Lue lisää aiheesta