Choose language

Näin onnistut SaaS-palvelun hankinnassa – 3 tärkeintä vinkkiä

Fiksu tarjouspyyntö varmistaa SaaS-palvelujen ostamisen onnistumisen. Ota talteen vinkit, joiden avulla viet hankintaprosessin onnistuneesti maaliin.

Solveon-Saas-tuotteen-ostajan-opas-blogi-featured-1200x700 (2)

SaaS-palvelu tarjoaa ohjelmiston käytettäväksi internetin välityksellä selaimessa, yleensä tilausperusteisesti. Julkisen sektorin SaaS-palveluiden kilpailutusprosessissa toimijat etsivät ja valitsevat tarjolla olevista vaihtoehdoista juuri heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan palveluntarjoajan. Tämä prosessi on tärkeässä roolissa, sillä sen avulla varmistetaan, että julkiset toimijat saavat käyttöönsä parhaan mahdollisen palvelun kilpailukykyiseen hintaan.

Olemme tehneet hankintaprosessin helpottamiseksi osto-oppaan, josta saat paljon konkreettisia ja hyödyllisiä neuvoja SaaS-palvelun hankintaan 💡 Lataa ilmainen opas täältä!

Lue heti kolme oppaasta poimittua vinkkiä tästä artikkelista 👇

1. Hyvä sopimus hyödyttää kaikkia

Huomioi heti alkuun, että hyvästä sopimuksesta hyötyvät molemmat osapuolet - niin ostaja kuin myyjä.

Lähtökohtaisesti olet hyvissä käsissä, sillä SaaS-mallissa liiketoiminta perustuu jatkuviin asiakassuhteisiin. Toimittaja huomioi asiakastyytyväisyyden kaikessa toiminnassaan ja suunnittelee palvelun sitä silmällä pitäen.

Huomioi SaaS-palvelujen kilpailutuksessa parhaan lopputuloksen varmistamiseksi ainakin nämä:

  • Jos kilpailutuksen sopimusehdot painottavat selvästi tilaajan etua, sillä ainakin kaksi varjopuolta: 1) Se karsii todennäköisesti vastuullisia tarjoajia ja 2) nostaa myös palvelun hintaa.
  • Molempia osapuolia hyödyttävä sopimus sen sijaan tuottaa suuremmat hyödyt pitkällä aikavälillä, koska se on kokonaistaloudellisempi ja kestävämpi malli.

2. Keskustele toimittajien kanssa sopimusehdoista

Sopimusehdoista kannattaa keskustella toimittajien kanssa ennen varsinaista kilpailutusta. Hyödynnä apuna sopimuksessa toimittajan omia ja nimenomaan kyseisen palvelun tuottamiseen soveltuvia ehtoja ja kuvauksia. Näin et tule karsineeksi pois parhaita palveluntarjoajia epäedullisten sopimusehtojen vuoksi.

Voit pyytää etukäteen nähtäväksi esimerkiksi toimittajien omat sopimusehdot, palvelutasokuvaukset ja projektimallit. Tätä kuvaa myös juridinen termi markkinavuoropuhelu. Näiden tietojen pohjalta on mahdollista käydä keskustelua, ja laatia SaaS-palveluille sopiva tarjouspyyntö.

“Olennaista on, että tarjouspyyntöön laaditaan selkeät sopimukset, jotka sopivat juuri SaaS-palveluille. Koska SaaS-palvelut ovat lähtökohtaisesti samanlaisia kaikille asiakkaille, suosittelen markkinavuoropuhelun käymistä ennen asiakaskohtaisten muutostöiden vaatimista.”

- Outi Jousi, Counsel, Head of Public Procurement (Helsinki), Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy

3. Toimittajan sopimuspohjat toimivat

Tiesitkö, että SaaS-palvelujen vakioehdoista poikkeavat sopimukset aiheuttavat usein ylimääräistä hallinnollista työtä, joka nostaa palvelun hintaa ja vie resursseja esimerkiksi kehitystyöstä?

SaaS-palveluun kuuluvat kiinteänä osana vakiomuotoiset sopimusehdot, koska palvelua tuotetaan ja tarjotaan samanlaisena kaikille asiakkaille.

Tästä syystä sinun kannattaa hyödyntää sopimuksessa mahdollisimman paljon toimittajan omia ja nimenomaan kyseisen palvelun tuottamiseen soveltuvia ehtoja ja kuvauksia.

4. Laadi parempi sopimus oppaan avulla

Oppaamme avulla voit laatia sellaisen tarjouspyynnön ja loppupeleissä sopimuksen, joka soveltuu nimenomaan SaaS-palvelulle. Perusajatus on se, että sopimusrakenteesta kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertainen.

Laadi oppaamme avulla sellainen sopimusrakenne, joka palvelee nimenomaan SaaS-palvelua. Tee sopimusrakenteesta mahdollisimman yksinkertainen ja liitä siihen vain välttämättömät dokumentit.

Lataa opas Saas-palvelun hankintaan

Lataa maksuton oppaamme, jonka avulla opit tekemään toimivan tarjouspyynnön ja sopimuksen SaaS-palvelun hankintaa varten.

Lataa opas

Suosittelemme lukulistalle myös:

Lue lisää aiheesta